CATALÀ
1. L’aplicació del fals SAP:
El fals síndrome d’alienació parental (SAP) “és un constructe psicojurídic que apareix als conflictes judicials de custodia dels fills i filles, normalment, amb posterioritat a la aparició de denuncies per violència masclista, tant per violència sexual en l’àmbit familiar com per violència de gènere contra els infants i adolescents o les seves mares”[1]. Segons aquell constructe en els processos sobre atribució de la cura dels infants, el rebuig d’aquestes a relacionar-se amb el pare es deuria a que la mare estaria implantant una falsa memòria en els fills i filles contra al pare, instrumentalitzant-lo en el conflicte judicial per a obstaculitzar la relació i vincle amb el pare. El SAP és doncs un constructe fonamentat en estereotips com el de la dona instrumentalitzadora i el dels infants com a sers totalment moldejables, que no té cap base científica.
A nivell internacional el fals SAP ha estat rebutjat per la Relatora Especial sobre violència contra la Dona en cinc ocasions[2]. En el seu informe de l’any 2020, va manifestar la seva preocupació per un dels casos de l’Estat espanyol i va destacar l’ús del presumpte SAP contra les mares i la manca de credibilitat que alguns tribunals al testimoniatge dels infants quan la mare denuncia abusos envers aquests. I assenyala que els mecanismes legislatius actuals i futur, no aborden adequadament la consideració que ha d’acordar-se a la existència de violència domèstica a la hora de decidir sobre la cura dels fills i filles. Per la seva banda, el Grup d’Expertes de les Nacions Unides[3], ha instat al Govern espanyol a garantir que els tribunals superin els prejudicis contra les dones i apliquin un enfoc centrat en els infants i el gènere. Conclouen que la aplicació del fals SAP constitueix una vulneració dels drets humans de les dones i dels infants.
A nivell estatal, la Guia Pràctica de la Llei Orgànica 1/2008 aprovada pel Grup d’Experts en Violències de Gènere del Consell General del Poder Judicial, l’anomenat SAP no ha estat reconegut per cap associació professional ni científica, havent estat rebutjada la seva inclusió en els grans sistemes de diagnòstic de salut mental mundials. El Tribunal Suprem en la seva sentència 162/2016 de16 de març va esmentar els profunds dubtes científics sobre la existència d’aquell síndrome. El passat 25 de febrer del 2023, Teresa Peramato, Fiscal de Sala Delegada de Violència sobre la Dona, va anunciar que proposaria un seguit de mesures al Fiscal General de l’Estat, per seguir treballant per erradicar el fals SAP[4].
En quant al cos legal, dia d’avui, la Llei Orgànica la Llei 8/2021 estatal de protecció dels infants i adolescents, en el seu article 11.3 prohibeix l’aplicació dels fals SAP, esmentant textualment que “Los poderes públicos tomarán las medidas necesarias para impedir que planteamientos teóricos o criterios sin aval científico que presuman interferencia o manipulación adulta, como el llamado síndrome de alienación parental, puedan ser tomados en consideración”. A Catalunya, la Llei 17/2020 que va reformar la Llei 5/2008, hi va incloure la violència institucional i va assenyalar com una de les formes d’aquesta, el Síndrome d’Alienació Parental (SAP).
El passat 17/3/2023 es va presentar la investigació titulada “Violencia institucional contra las madres y la infància”[5] realitzada per la Universitat Complutense de Madrid i el grup de Recerca Antígona de la UAB amb finançament de la Delegación del Gobierno contra la Violencia de Género, que analitza el fenomen d’aquesta tipologia de violència. La investigació esmenta que el fals SAP i les denominacions actuals en les què s’emmascara, com interferència parental, alienació parental, preocupació mòrbida, manipulació de la progenitora, filtre parental restrictiu, etc. apareixen als informes dels equips psicosocials, als punts de Trobada Familiar, als centres d’atenció a la infància i a la família i als serveis socials que avaluen el conflicte parental, molt especialment en casos de violència de masclista i/o sexual contra els infants i adolescents.
La investigació ha permès visibilitzar la existència d’un patró o dinàmica del sistema judicial segons el qual, quan una mare denuncia violències o abusos sexuals del pare contra els fills i filles, el sistema nega aquesta violència, en base a investigacions deficients i acaba capgirant el focus cap a la mare, sotmetent-la a avaluacions esbiaixades impregnades de fals SAP, en base a les quals se l’acaba considerant no apte per a sustentar la cura dels seus fills i filles. Aquestes avaluacions esbiaixades són les que acaben justificant que s’atorgui als pares denunciats la cura dels fills i filles, sotmetent les mares a severs règims de visites. La retirada de la cura dels infants, de vegades arriba a consumar-se mitjançant l’arrencament policials dels infants.
En síntesis, la conjunció entre la deficitària investigació de les denuncies per abusos sexuals, sobresegudes en un 86% dels casos, i l’aplicació del fals SAP vulnera els drets fonamentals de les mares i dels infants, s’erigeix en un impediment d’accés a la justícia de les mares i dels infants i adolescents i actua com un mecanisme de represàlia i criminalització[6] de les mares que denuncien violències masclistes i/o sexuals.
La investigació “Violencia institucional contra las madres y la infància”de la Universitat Carlos III arriba a les següents conclusions[7] sobre l’aplicació del fals SAP al nostre sistema judicial:
- L’anàlisi i l’enjudiciament sense perspectiva de gènere i sense enfoc interseccional i de drets, es tradueix en l’ús de prejudicis, falses creences i estereotips com a fonament de resolucions judicials.
- La manca de credibilitat atorgada al relat dels nens, nenes i adolescents en les resolucions judicials, en pro d’identificar una suposada manipulació materna.
- La interpretació de l’interès superior de l’infant de forma vulneradora dels drets dels nenes, nens i adolescents.
- La vulneració del deure d’investigar amb deguda diligencia en els casos de violència sexual i/o de gènere contra nens, nenes i adolescents.
- La manca d’admissió de mitjans de prova, el tractament desigual de les proves segons qui les presenti, la manca de declaració de la mare, l’absència de valoració motivada de la prova.
- La invocació del fals SAP en informes pericials, informes psicosocials, informes de serveis d’infància i informes de punts de trobada.
- L’assumpció acrítica i dogmàtica del fals SAP, sense base probatòria, i l’ús del mateix com a marc d’interpretació, que condiciona tot el procés judicial posterior.
- El desplaçament del contingut de les denuncies penals sobre violència masclista i/o sexual en l’àmbit familiar, cap al marc del “conflicte familiar”.
- La vulneració de la prohibició de mediar en situacions de violència masclista i el recurs de figures al·legals com el coordinador parental.
- La vulneració del deure de comunicació qualificat que tenen els centres d’ensenyament respecte de les violències contra infants i adolescents i la deficitària coordinació entre instàncies institucionals.
- Les practiques arbitràries que vulneren el dret a la tutela judicial efectiva i revictimitzen i criminalitzen les mares que acompanyen o denuncien les violències sexuals a les que estan exposats els infants i adolescents.
- Vulneració del drets a la salut integral de les mares, infants i adolescents.
2. La observació del judici de la mare protectora S.A:
Dones Juristes és una entitat de juristes, compromesa amb els drets de les dones des del 1989.[8] Dins de la seva comesa, s’hi troba la del monitoratge de les vulneracions dels drets de les dones. L’entitat és coneixedora, a través de les juristes especialitzades en dret de família i en dret penal, de la problemàtica de l’aplicació del fals SAP, realitat que roman arrelada a Catalunya també, malgrat els posicionaments institucionals en contra i la prohibició legal del mateixa. L’entitat ve fent un seguiment d’aquesta problemàtica i diverses de les seves membres van participar en la primera trobada sobre violència vicaria i institucional a Mérida el maig del 2022[9] i a Maracena aquest 24 i 25 de març d’enguany.[10] L’entitat, també ve prestant suport a les mares víctimes d’aquest tipus de violència institucional, auto-denominades “mares protectores” i a les advocades que les representen. A Catalunya les “mares protectores” estan agrupades en la plataforma “Jo sí et crec”, i estan duent una incansable tasca de denuncia i d’interpel·lació de les Administracions involucrades, assolint posar dins l’agenda política la gravetat d’aquest fenomen incompatible amb el consens legal assolit a Catalunya per a la seva erradicació.
En aquest context, Dones Juristes, ha estat coneixedora de la existència del judici de S.A davant d’un Jutjat Penal de Barcelona en el dia d’avui, acusada per l’acusació particular i per la Fiscalia de sostracció dels seus dos fills menors, per no haver entregat ambdues criatures al pare en compliment de la Interlocutòria del Jutjat de família que li retirava la cura. Sens perjudici de respectar l’acció de la justícia, Dones Juristes, a la vista de que el procés de família que va desembocar en la decisió de retirada de la cura dels seus dos fills menors d’edat a S.A resulta paradigmàtic de l’aplicació del fenomen del fals SAP i a la vista de la gravetat de les conseqüències que aquell judici podria tenir per a ella i per als seus fills, com seria l’ingrés a presó i la retirada de la potestat, ha decidit acudir a la vista oral d’aquell procediment.
L’entitat, fent ús d’una de les eines històriques dels Drets Humans com és la observació de judicis[11] [12] [13] [14] que ha estat aplicat en molts tipus de judicis significatius, però massa poc sovint en judicis relatius als drets de les dones, ha pres la decisió de realitzar la observació jurídica del judici, mitjançant dues observadores de l’entitat, expertes en dret penal i en dret de família, per tal de monitorar el desenvolupament del judici oral i el compliment de les seves garanties, així com de la sentència que es dicti sobre aquest cas representatiu, per a poder fer un pronunciament públic sobre el mateix.
Barcelona, l’11 d’abril del 2023
Associació Dones Juristes
Contacte: 933220617 / info@donesjuristes.cat
[1] https://violenciagenero.igualdad.gob.es/violenciaEnCifras/estudios/investigaciones/2022/pdf/Violencia_institucional_madres_infancia_SAP.pdf pg 55
[2] https://www.publico.es/sociedad/cinco-veces-onu-pedido-cuentas-espana-falso-sindrome-alienacion-parental-lograr-cambios.html
[3] https://www.ohchr.org/es/2022/01/spanish-courts-must-protect-children-domestic-violence-and-sexual-abuse-say-un-experts
[4] https://www.publico.es/mujer/fiscales-violencia-genero-proponen-mejoras-procedimientos-no-sean-calvario-victima.html
[5] https://violenciagenero.igualdad.gob.es/violenciaEnCifras/estudios/investigaciones/2022/pdf/Violencia_institucional_madres_infancia_SAP.pdf
[6] https://www.elsaltodiario.com/abusos-infancia/estudio-infancias-arrebatadas-violencia-institucional-castigo-madres
[7] https://violenciagenero.igualdad.gob.es/violenciaEnCifras/estudios/investigaciones/2022/pdf/ResumenEjecutivo_EstudioSAP.pdf
[8] https://donesjuristes.cat/
[9] https://www.publico.es/mujer/merida-acoge-primer-encuentro-estatal-violencia-vicaria-violencia-genero-institucional.html
[10] https://encuentrovvvi.org/
[11] https://www.icj.org/wp-content/uploads/2009/07/trial-observation-manual-Human-Rights-Rule-of-Law-series-2009-spa.pdf
[12] https://www.ohchr.org/sites/default/files/Documents/Publications/MonitoringChapter22.pdf
[13] https://www.osce.org/files/f/documents/e/e/123550.pdf
[14] https://www.echr.coe.int/Documents/Handbook_access_justice_SPA.pdf
CASTELLANO
COMUNICADO DE DONES JURISTES SOBRE EL JUICIO DE LA MADRE PROTECTORA S.A:
1.- La aplicación del falso SAP:
El falso síndrome de enajenación parental (SAP) “es un constructo psicojurídico que aparece en los conflictos judiciales de custodia de los hijos e hijas, normalmente, con posterioridad a la aparición de denuncias por violencia machista, tanto por violencia sexual en el ámbito familiar como por violencia de género contra los niños y adolescentes o sus madres[1]”. Según aquel constructo, en los procesos sobre atribución del cuidado de los niños, el rechazo de éstas a relacionarse con el padre se debería a que la madre estaría implantando una falsa memoria en los hijos e hijas contra el padre, instrumentalizándolo en el conflicto judicial para obstaculizar la relación y el vínculo con el padre. El SAP es un constructo fundamentado en estereotipos como el de la mujer instrumentalizadora y el de los niños como seres totalmente moldeables, que no tiene ninguna base científica.
A nivel internacional el falso SAP ha sido rechazado por la Relatora Especial sobre violencia contra la Mujer en cinco ocasiones[2]. En su informe del año 2020, manifestó su preocupación por uno de los casos del Estado español y destacó el uso del presunto SAP contra las madres y la carencia de credibilidad que algunos tribunales al testimonio de los niños cuando la madre denuncia abusos hacia éstos. Y señala que los mecanismos legislativos actuales y futuro, no abordan adecuadamente la consideración que debe acordarse en la existencia de violencia doméstica a la hora de decidir sobre el cuidado de los hijos e hijas. Por su parte, el Grupo de Expertas de Naciones Unidas[3], ha instado al Gobierno español a garantizar que los tribunales superen los prejuicios contra las mujeres y apliquen un enfoque centrado en los niños y el género. Concluyen que la aplicación del falso SAP constituye una vulneración de los derechos humanos de las mujeres y los niños.
A nivel estatal, la Guía Práctica de la Ley Orgánica 1/2008 aprobada por el Grupo de Expertos en Violencias de Género del Consejo General del Poder Judicial, el llamado SAP no ha sido reconocido por ninguna asociación profesional ni científica, habiendo sido rechazada la su inclusión en los grandes sistemas de diagnóstico de salud mental mundiales. El Tribunal Supremo en su sentencia 162/2016 de 16 de marzo mencionó las profundas dudas científicas sobre la existencia de ese síndrome. En noviembre de 2022 los Fiscales Delegados de violencia contra la mujer, emitían sus conclusiones[4], en las que se pronunciaban en contra del falso SAP. Por su parte, la Fiscal de Sala Delegada de Violencia sobre la Mujer, Teresa Peramato, el pasado 25 de febrero de 2023, anunció que propondría una serie de medidas[5] al Fiscal General del Estado, para seguir trabajando para erradicar lo falso SAP.
En cuanto al cuerpo legal, hoy en día, la Ley Orgánica la Ley 8/2021 estatal de protección de los niños y adolescentes, en su artículo 11.3 prohíbe la aplicación de los falsos SAP, mencionando textualmente que “Los poderes públicos tomarán las medidas necesarias para impedir que planteamientos teóricos o criterios sin aval científico que presuman interferencia o manipulación adulta, como el llamado síndrome de alienación parental, puedan ser tomados en consideración”. En Cataluña, la Ley 17/2020 que reformó la Ley 5/2008, incluyó la violencia institucional y señaló como una de las formas de ésta, el Síndrome de Enajenación Parental (SAP).
El pasado 17/3/2023 se presentó la investigación titulada “Violencia institucional contra las madres y la infancia[6]” realizada por la Universidad Complutense de Madrid y el grupo de Investigación Antígona de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) con financiación de la Delegación del Gobierno contra la Violencia de Género, que analiza el fenómeno de esta tipología de violencia. La investigación menciona que el falso SAP y las denominaciones actuales en las que se enmascara, como interferencia parental, enajenación parental, preocupación mórbida, manipulación de la progenitora, filtro parental restrictivo, etc. aparecen en los informes de los equipos psicosociales, de los puntos de Encuentro Familiar, de los centros de atención a la infancia y a la familia y de los servicios sociales que evalúan el conflicto parental, muy especialmente en casos de violencia de género y/o sexual contra los niños y niñas y adolescentes.
La investigación ha permitido visibilizar la existencia de un patrón o dinámica del sistema judicial según el cual, cuando una madre denuncia violencias o abusos sexuales del padre contra los hijos e hijas, el sistema niega esta violencia, en base a investigaciones deficientes y acaba poniendo el foco en la madre, sometiéndola a evaluaciones sesgadas impregnadas de falso SAP, en base a las cuales se le acaba considerando no apta para sostener el cuidado de sus hijos e hijas. Estas evaluaciones sesgadas son las que acaban justificando que se otorgue a los padres denunciados la guardia y custodia de los hijos e hijas, sometiendo a las madres a severos regímenes de visitas. La retirada de la guardia y custodia de los niños y niñas a veces llega a consumarse mediante el arrancamiento policial de estos.
En síntesis, la conjunción entre la deficitaria investigación de las denuncias por abusos sexuales, sobreseídas en un 86% de los casos, y la aplicación del falso SAP vulnera los derechos fundamentales de las madres y de los niños, se erige en un impedimento de acceso a la justicia de las madres y de los niños y adolescentes y actúa como un mecanismo de represalia y criminalización[7] de las madres que denuncian violencias de género y/o sexuales.
La investigación “Violencia institucional contra las madres y la infancia” de la Universidad Carlos III llega a las siguientes conclusiones[8] sobre la aplicación del falso SAP en nuestro sistema judicial:
1. El análisis y el enjuiciamiento sin perspectiva de género, de infancia y sin enfoque interseccional y de derechos, se traduce en el uso de prejuicios, falsas creencias y estereotipos como fundamento de las resoluciones judiciales.
2. La falta de credibilidad otorgada al relato de los niños, niñas y adolescentes en las resoluciones judiciales, en pro de identificar una supuesta manipulación materna.
3. La interpretación del interés superior del menor de forma vulneradora de los derechos de los niños, niños y adolescentes.
4. La vulneración del deber de investigar con debida diligencia los casos de violencia sexual y/o de género contra niños, niñas y adolescentes.
5. La falta de admisión de medios de prueba, el desigual tratamiento de las pruebas según quien las presente, la falta de declaración de la madre, la ausencia de valoración motivada de la prueba.
6. La invocación del falso SAP en informes periciales, informes psicosociales, informes de servicios de infancia e informes de puntos de encuentro.
7. La asunción acrítica y dogmática del falso SAP, sin base probatoria, y su uso como marco de interpretación, que condiciona todo el proceso judicial posterior.
8. El desplazamiento del contenido de las denuncias penales sobre violencia de género y/o sexual en el ámbito familiar, hacia el marco del “conflicto familiar”.
9. La vulneración de la prohibición de mediar en situaciones de violencia de género y el recurso de figuras alegales como la del/de la coordinador/a parental.
10. La vulneración del deber de comunicación calificado que tienen los centros de enseñanza respecto a las violencias contra niños y adolescentes y la deficitaria coordinación entre instancias institucionales.
11. Las prácticas arbitrarias que vulneran el derecho a la tutela judicial efectiva y revictimizan y criminalizan a las madres que acompañan o denuncian las violencias sexuales a las que están expuestas los niños, niñas y adolescentes.
12. Vulneración de los derechos a la salud integral de las madres, niños, niñas y adolescentes.
2. La observación del juicio de la madre protectora S.A:
Dones Juristes[9] es una entidad de juristas, comprometida con los derechos de las mujeres des del 1989. Dentro de su cometido, se encuentra el del monitoreo de las vulneraciones de los derechos de las mujeres. La entidad es conocedora, a través de las juristas especializadas en derecho de familia y en derecho penal que forman pare de la misma, de la problemática aplicación del falso SAP. Esta realidad permanece arraigada en Cataluña también, a pesar de los posicionamientos institucionales en contra y de la prohibición legal del mismo. La entidad viene haciendo un seguimiento de esta problemática y varias de sus miembros participaron en el primer encuentro sobre violencia vicaría e institucional en Mérida[10] en mayo de 2022 y en Maracena[11] este 24 y 25 de marzo. La entidad también viene prestando apoyo a las madres víctimas de este tipo de violencia institucional, autodenominadas “madres protectoras” y a las abogadas que las representan. En Cataluña las “madres protectoras” están agrupadas en la plataforma “Yo sí te creo”, y están llevando una incansable labor de denuncia y de interpelación de las Administraciones involucradas, logrando poner en la agenda política la gravedad de este fenómeno incompatible con el consenso legal alcanzado en Cataluña para su erradicación.
En este contexto, Dones Juristes, ha sido conocedora de la existencia del juicio de S.A ante un Juzgado de lo Penal de Barcelona fijado para el 11/4/2023, acusada por la acusación particular y por la Fiscalía del delito de sustracción de sus dos hijos menores, por no haber entregado ambas criaturas al padre, en cumplimiento del Auto del Juzgado de familia que le retiraba su guarda y custodia. Sin perjuicio de respetar la acción de la justicia, Dones Juristes, a la vista de que el proceso de familia que desembocó en la decisión de retirada de la guarda y custodia de sus dos hijos menores de edad, resulta paradigmático de la aplicación del fenómeno del falso SAP y a la vista de la gravedad de las consecuencias que ese juicio podría tener para ella y para sus hijos, como sería el ingreso en prisión y la retirada de la potestad, ha decidido acudir a la vista oral de ese procedimiento.
La entidad, haciendo uso de una de las herramientas históricas de los Derechos Humanos como es la observación de juicios[12][13][14][15], que ha sido utilizada en muchos tipos de juicios significativos, pero demasiado poco en juicios relativos a los derechos de las mujeres, ha tomado la decisión de realizar la observación jurídica del juicio, mediante dos observadoras de la entidad, expertas en derecho penal, para monitorear el desarrollo del juicio oral y de sus garantías, así como la sentencia que se dicte sobre este caso representativo, para poder realizar un pronunciamiento público sobre el mismo.
Barcelona, el 11 de abril de 2023
Associació Dones Juristes
Contacto: 933220617 / info@donesjuristes.cat
[1] https://violenciagenero.igualdad.gob.es/violenciaEnCifras/estudios/investigaciones/2022/pdf/Violencia_institucional_madres_infancia_SAP.pdf pg 55
[2] https://www.publico.es/sociedad/cinco-veces-onu-pedido-cuentas-espana-falso-sindrome-alienacion-parental-lograr-cambios.html
[3] https://www.ohchr.org/es/2022/01/spanish-courts-must-protect-children-domestic-violence-and-sexual-abuse-say-un-experts
[4] https://www.fiscal.es/documents/20142/5476881e-7b92-8c54-c8d3-7dbd679efd9b
[5] https://www.publico.es/mujer/fiscales-violencia-genero-proponen-mejoras-procedimientos-no-sean-calvario-victima.html
[6] https://violenciagenero.igualdad.gob.es/violenciaEnCifras/estudios/investigaciones/2022/pdf/Violencia_institucional_madres_infancia_SAP.pdf
[7] https://www.elsaltodiario.com/abusos-infancia/estudio-infancias-arrebatadas-violencia-institucional-castigo-madres
[8] https://violenciagenero.igualdad.gob.es/violenciaEnCifras/estudios/investigaciones/2022/pdf/ResumenEjecutivo_EstudioSAP.pdf
[9] https://donesjuristes.cat/
[10] https://www.publico.es/mujer/merida-acoge-primer-encuentro-estatal-violencia-vicaria-violencia-genero-institucional.html
[11] https://encuentrovvvi.org/
[12] https://www.icj.org/wp-content/uploads/2009/07/trial-observation-manual-Human-Rights-Rule-of-Law-series-2009-spa.pdf
[13] https://www.ohchr.org/sites/default/files/Documents/Publications/MonitoringChapter22.pdf
[14] https://www.osce.org/files/f/documents/e/e/123550.pdf
[15] https://www.echr.coe.int/Documents/Handbook_access_justice_SPA.pdf
SIGNATURES DE COL·LECTIUS
Asociación Damos la cara contra la violencia de género
ASOCIACION DE MUJERES PSICOLOGÍA FEMINISTA
Associació Hèlia, de suport a dones que pateixen violència de gènere
Iacta Cooperativa Advocades
Asociación La Sonrisa de Pepuka
Libres de Violencia Vicaria
Lunes Lilas Navarra
MadresqueNobesanSAPos
Novembre Feminista (Ca la Dona)
Plataforma unitaria contra les violències de genere
Plataforma YO SÍ TE CREO STOPSAP
Xarxa Feminista
SIGNATURES INDIVIDUALS
Alba Rodríguez Garcia
Altamira Guelbenzu
Ana María González Lupión
Antonia Rayó
Ariadna Jara Còrcoles
Blanca María Donald Buil
Camilla Donati
Cristina Arias Martínez
Cristina Lopera Broto
Estefania Oto Vergés
Gema Fernández Rodríguez de Lievana / Women’s Link
Inmaculada Ramón Cabezas
Maria Teresa Rubio Barragán
Mariona Aragay
Mirta Susana Lojo Suárez
Montserrat Benito Soriano
Nekane Ruiz Cortés
Neus Moreno Saenz
Noelia García Feito
Pino Inmaculada de la Nuez Ruiz. Abogada
Remei Saez
Rosa Maria Orriols
Rosario Echarri Martínez
Victòria Oto
Yolanda Roldan